Статии -> Сглобяване на спалня или легло

Сглобяване на спалня, Сглобяване на легло

Как да глобим спалнята си? Как да си сглобим леглото? Сглобяване на спалня с повдигащ механизъм. Сглобяване на легло или спалня за еднолицев матрак. Сглобяване с дибли.

По надолу ще отговорим на тези въпроси като покажем процеса на сглобяване на спалня или легло, нагледно с картинки. Ще се опитаме да дадем стъпките за сглобяване на спалня, легло като последователност.

Сглобяване на спалня

Сглобяване на спалня

За да разберете как се сглобява спалня, нека първо уточним понятията.

На картинката в ляво (Фиг.1) сме означили основните елементи на една спалня

Вместо 2 царги спалнята ни може да има една царга и гръб.

За да сглобим спалнята може да се използват следните варианти:

1. Сглобяване с винтове през таблите. Това е, може би най-здравата сглобка! Минуса, е че се виждат главите на винтовете, необходимо е стаята да е по-широка, за да се сглоби спалнята. Например ако матрака Ви е 190см дълъг, габаритната дължина на спалнята е 4-12см повече (заради таблите), като прибавим и дължината на винта и машината с която завивате се получава, че трябва да имате минимум 50см по-дълга стая от дължината на спланята, за да може да я сглобите.

2. Сглобяване с ъглови планки от вътрешната страна на спалнята. Представете си, че стаята Ви е широка около 2м. и искате да сложите спалня в дъното на спалнята (по ширина на стаята). Намерили сте си спалня с габаритна дължина, колкото ширината на стаята Ви. Сега остава да я сглобите! Очевидно няма да стане с винтове през страниците (дори в комплекта за монтаж да са Ви включили винтове, а не ъглови планки). Какво правите?
Много просто: Отивате до магазина, купувате ъглови планки и сглобявате спалнята си! (Фиг.1 отдолу). Моля предвидете: като сголобявате спалнята с планките, гледайте всички детайли (табли, царги) да са стъпили на земята в положенитето в което по-принцип ще стоят!

Сглобяване на легло

Сглобяване на легло

Сглобяването описано по-долу става за еднолицев или двулицев матрак.

Обикновено, еднолицевия матрак, ляга на кошаци между таблите и царгите. При широки матраци (над 120см) се слага допълнителна средна греда, върху която опира матрака (Фиг.2 отдолу)

Двулицевия матрак ляга върху рамка, която ляга върху кошаците, с което височината на двулицев матрак е по-висока (с височината на рамката - около 3-4см) от тази на еднолицев матрак.

За сглобяване на легла от масив с крака (картинката в ляво Фиг. 2) се използват дълги винтове, за да може винта да мине през крака (6см) и да се завие в царгата.

При подобна сглобка леглото става много здраво!

Разбира се, сглобката с метални планки (ъглови) също може да се използва. Моля предвидете: дължината на винтовете да е по-малка от дебелината на детайла в който завивате, за да не излезе от лицевата страна на детайла (табла, царга)!

Сглобяване на спалня / легло с повдигащ механизъм (за двулицев матрак)

Сглобяване на спалня с повдигащ механизъм

Казаното по-горе важи и тук.

Обикновено повдигащия механизъм предполага монтирането му под еднолицев матрак или подматрачна рамка върху която ляга двулицев матрак.

Спалня или легло с повдигащ механизъм може да се сглоби или с винтове или с (ъглови) планки

По-сложната част е в монтажа на самия механизъм за матрката (при еднолицеви матраци) или за рамката (при двулицеви).

Без значение какъв е механизма (с амортисьор или с пружина) последователността за сглобяване е следната:

1. Сглобяване на легото / спалнята (с винтове или ъглови планки).

2. Монтаж на повдигащия механизъм при сглобяване на легло за еднолицев матрак. Може той да се монтира за таблите или царгите (в зависимост на къде искате да се повдига матрака. На оървото легло на картинката в ляво, механизма е монтиран на 2те царги и матрака се повдига по дължина на леглото) още преди да се сглоби леглото, но при сглобено легло, човек по-лесно се орентира от коя страна да сложи механизма (двете му части са огледални)

2. Монтаж на повдигащия механизъм при сглобяване на спалня за двулицев матрак. Както казахме по-горе, двулицевия матрак ляга върху подматрачна рамка, която всъщност трябва да се повдига от механизма. За цела първо монтирайте механизма за рамката (с коларски болтове, като пробиете рамката - тя може да е метална), след което монтирайте рамката с механизма за таблите/царгите на леглото (с дебели винтове 5х30, при 30мм дебели фризове или отново с коларски болтове).

3. Монтаж на дъното на леглото - най-често фазер, кове се с пирончета.

4. Монтиране на амортисьора (или пружината). Във вече сглобено положение. Наместете спалнята където трябва да стой, повдигнете матрака (използвайте помощ от друг човек) и сложете амортисьора или пръжината на механизма.

Воала! Имате сглобена спалня през очите си!

Сглобяване на легло или спалня с дибли

В последно време диблите се използват по-скоро като фиксиращи елементи (например при сглобяване на двуетажно легло с много дупки на таблите) отколкото като държащи елементи, каквито са винтовете

Сглобяване на спалня / легло с минификсове

Сглобяване на спалня с минификсове

Минификсовете са стягащи елементи, показани на картинката в ляво.

За точното разпробиване на отворите се използват шаблони.

Сглобки с минификсове се иползват в едросерииното производство. Най-често при пакетирани спални или легла (и други мебели).

За единични бройки сглобяването с минификсове е неизгодно (настройката на шаблона за отворите).

Сглобяването на спалня или легло с мини фиксове е лесно, тъй като те са предварително разпробити от производителя и в кашона е представена схема за сглобяване.

Надяваме се да сме били полезни. Ако все още имате въпроси относно сглобяването на спалнята Ви, не се притеснявайте да ни напишете коментар под статията. Оставаме на разположение!


Коментари за Сглобяване на спалня или легло:


Статии -> Сглобяване на спалня или легло

facebook twitter googleplus
Най-ново ВИДЕО:
Най-нов МОДЕЛ:
Ъглов гардероб скосен

Информация за цени:
e-mail: shopov@bogora.com

Поръчки по телефон:
тел: 0878 52 13 53 /Георги/

Консултант за мебели ПЛОВДИВ:
тел: 0885 00 91 75 /Марияна/

Магазини мебели:
София - show room
ул. Хризантема 8 (Красно село - кръстовището на Цар Борис и Житница)
тел/bob/: 0883 68 77 63 /Мария/
тел/bob/: 0988 96 68 06 /Антон/
Плащане по банка
Мебелен show room София на картата

Варна - Мебелен магазин
ул. Христо Самсаров 57 (Колхозен пазар - перпендикулярна на Баба Тонка, под кино Тракия)
тел/Viva/: 0885 60 60 07 /Пепа/
тел: 0878 52 13 53 /Георги - след 17:00ч/
Мебелен магазин Варна на картата