Статии -> Разкрой на мебели

Разкрой на мебели

Разкрой на мебели от ПДЧ и масив - как се прави?

Разкрой на мебели

Разкрояването на една мебел (от ПДЧ или масив) представлява разбиването й на съставни детайли, като след нарязването им се пристъпва директно към сглобяване.

Ще използваме пример за разкрой на мебели (картинката в ляво) - Кухненски шкаф с Номинални размери Ш/Д/В - 70/55/88см.(кликни за да увеличиш)

Разкрой на шкафа ако е от ПДЧ:

Разкрой на мебели
Разкрой на мебели

За да направим разкроя трябва предварително да знаем конструктивното изпълнение на шкафа. В ляво е показано примерно такова като са извадени размерите на детайлите (страници, дъно и разпънки) по следния начин:

1. За да получим височината на страницата, вадим от номиналната височина на шкафа:
-Височината на краката(цокъла) - 10см;
-Височината на дъното (дебелината на плоскостта - 1.8см - за улеснение в примера сме приели 2см дебелина на плоскостта). При тази конструкция поставяме дъното отдолу, за да може тежестта на шкафа да не натоварва сглобката страница-дъно (дибли или винтове) излишно (възможна е и конструкцията когато дъното се слага между страниците; -Височината на термоплота (дебелината на стандартен термоплот е 2.8см, но за улеснение сме извадили 3см. Производителите правят плотове с различни дебелини 2.8см до 4.5см и повече, т.е предварително трябва да знаете какъв плот ще използвате!)
И така получаваме: 88-10-2-3=73см за височината на страницата

2. За да получим ширината на страницата (дълбочината на шкафа) вадим от номиналния размер (55см - дълбочина на шкафа):
-Дебелината на вратите (челото), т.е една дебелина на плоча - 2см
-Казваме, че искаме плота да стърчи напред от вратите на 2см (които вадим) И така получаваме: 55-2-2=51см за ширина на страницата (дълбочина на шкафа)

3. За да получим размера на разпънките (вътрешния размер между страниците) от номиналния вадим две дебелини на плочи а именно 70-2-2=66см. Ширината на разпънката се съобразява със вида на сглобката (за да не се спука ако се завива с винтове пред страницата) и обикновено е 6-8см.

Разкрой на мебели
Разкрой на мебели

4.Следва да определим размерите на мъртвите, челото, разпънките за водачи и кутията на чекмеджето
- Мъртви - зададени са от клиента 10см/14см, но това са номинални размери. За да получим размерите на детайла трябва да извадим по 2мм от всяка страна (като допуск за необходимите фуги между мъртвите, челото и вратите) т.е размера на мъртвото става 9.6см/13.6см. Захващаме ги посредством 2 ъглови планки.
- Чело - зададени. За да получим ширината на челото вадим от номиналната ширина на шкафа: ширината на мъртвите т.е 70-10-10=50см. Височината е зададена - 14см. За размера на челото получаваме 13.6/49.6см (след изваждане на допуска от 2мм за фуги) - Кутия на чекмеджето: Състой се от два странични и два преден/заден детайли. Дължината на страничните се изчислява като от ширината на страницата извадим 1см (за сигурност, че чекмеджето няма да опира в гърба на шкафа (фазер, шперплат, плоча и др), т.е 51-1=50см. Дължината на преден/заден детайл се изчислява като: от вътрешната ширина на шкафа (номиналната минус дебелината на 2плочи) се извадят всички дебелини, а именно: на разпънките за водач; на страничните; дебелината на водача (2.5см) и разстоянието от страницата до разпънките за водач. Получава се: 66-4-4-2.5-14.5=41см. Височината на страничните и предните/задни се изчислява от височината на челото - 5см т.е 14-5=9см. Кутията следва да се сглоби с винтове.

Разкрой на мебели

Остава да изчислим вратите. Вратите изчисляваме от номиналния размер - 2мм за фуги. Но тук тъй като вратите лягат на една разпънка с челото трябва да извадим от височината им половин плоча т.е 61-1-0,4=59.6см за височината и (70/2)-0,4=34,6см за ширината им

С това нашият разкрой ако шкафа е от ПДЧ приключва. Определихме размерите на всички съставни детайли на шкафа. Остава да се отрежат фазери (на шкафа и чекмеджето), да се сложат краката и плота (на дибли или пак с ъглови планки, като се внимава задния край на плота да е наравно със страниците! - за да останат предвидените 2см пред вратите).

Разкрой на шкафа ако е от Масив:

Разкрой на мебели
Разкрой на мебели

Разкроя при масив се извършва по същия начин описан по-горе. Разликата е само във вратите. Тъй като вратите от чам представляват рамка от фризове и табла се изваждат размерите на фризовете и таблата по отделно по следния начин:
- Дълги фризове: 59,6/6см
- Къси фризове 24,6/6см (от размера на вратата се вади 10см - по 1 см от двете страни за сглобка. *Зависи от фрезата която ползвате)
-Табла 49,6/24,6см (вадят се по 10см от размерите на вратата. *Зависи от фрезата която ползвате)

Разкрой

От ляво е показан разкроя по детайли за шкафа. Тази операция отнема на конструктора около 2 минути. След което се пристъпва към нарязване на детайлите и сглобяване. При разкрояването на мебели със специализиран софтуер има значение кой размер (дължина или ширина) записвате първо, защото програмата по единия ориентира фладера на плочата. В примера всички размери в колоната "Дължина" ще са по фладера на плочата.
Когато вадите размерите на лист или на Ексел също е добре да спазвате това правило (в едната колона да записвате размера на детайла по фладера).

Ние от мебели по поръчка Богора се надяваме да сме били полезни! Ако имате въпроси ги задайте като коментар под статията!

От ТУК може да изтеглите бланка за разкрой на мебели, която би Ви улеснила.


Коментари за Разкрой на мебели:


Статии -> Разкрой на мебели

facebook twitter googleplus
Най-ново ВИДЕО:
Най-нов МОДЕЛ:
Бюфет витрина за вино

Информация за цени:
e-mail: shopov@bogora.com

Поръчки по телефон:
тел: 0878 52 13 53 /Георги/

Консултант за мебели ПЛОВДИВ:
тел: 0885 00 91 75 /Марияна/

Магазини мебели:
София - show room
ул. Хризантема 8 (Красно село - кръстовището на Цар Борис и Житница)
тел/bob/: 0883 68 77 63 /Мария/
тел/bob/: 0988 96 68 06 /Антон/
Плащане по банка
Мебелен show room София на картата

Варна - Мебелен магазин
ул. Христо Самсаров 57 (Колхозен пазар - перпендикулярна на Баба Тонка, под кино Тракия)
тел/Viva/: 0885 60 60 07 /Пепа/
тел: 0878 52 13 53 /Георги - след 17:00ч/
Мебелен магазин Варна на картата